Locatie Hoogstraat
Buitenschoolse Opvang

Vught

  Locatie in cijfers
Totale oppervlakte binnenruimte 279,5 m 
Verdeling binnenruimte  
lokaal rechts 135 m
lokaal links 112,8 m
Middenruimte 31,7  m
Aantal binnenspeelruimtes 3
Buitenspeelruimte 850 m2 (ca.)
Maximale aantal kinderen 80 kinderen
Basisgroepen 8

 

  Locatie overzicht
Kinderdagopvang 0-4 jaar JA
Voorschoolse opvang 4-12 jaar Kempenlandstraat
Naschoolse opvang 4-12 jaar MA-DI-DO
Opvang woensdag en vrijdag Kempenlandstraat
Vakantie opvang 4-12 jaar Kempenlandstraat
Opvang op schoolvrije dag JA
Bezoekende basisscholen Avonturier
  Koningslinde
  Misha de Vries
  Molenven
  Springplank
   
Adres Hoogstraat 58
  5261 LA
Telefoonnummer 073-6578835 [6]
LRK-nummer 221826269
Inspectierapport pdf icon

Beschrijving Binnenspeelruimte

De buitenschoolse opvang op deze locatie is gevestigd in een pand wat Kindercentrum ’t Kasteeltje speciaal voor de opvang van kinderen heeft laten bouwen. Het gebouw is in 2004 geopend en huisvest zowel een kinderdagopvang, de buitenschoolse opvang en vakantieopvang. Nadat u in de hal binnenkomt, gaat u met de trap naar boven. In het midden van het pand is een galerij met 2 kapstokruimtes. Links en rechts van de galerij bevinden zich twee grote groepsruimtes. Een ruimte is ingericht met diverse hoeken voor verschillende activiteiten. De kinderen vinden hier een podium voor toneel, een huishoek met verkleedkleren, een bank met televisie en boeken, een computerhoek , en twee tafelgroepen voor allerlei activiteiten. In dezelfde ruimte is ook de doorgang naar de keuken. Hier kan, onder begeleiding, ook gekookt en gebakken worden. Aangrenzend aan de groepsruimte is een timmerlokaal waar de oudere kinderen naar hartelust kunnen timmeren. In de andere groepsruimte is plaats voor beweging. In een hoek met allerlei grote bouwblokken kunnen speelbanen en “hutten” gebouwd worden. Ook staat er een luchtkussen en is een hoek ingericht met computers. De tafelgroep in het midden biedt mogelijkheden voor knutselactiviteiten. Bij slecht weer kan de ruimte omgebouwd worden tot kleine bioscoop, of gaan juist alle tafels en stoelen aan de kant voor een sport-spel binnen. De middenruimte is ingericht als chill-hoek.

Beschrijving Buitenspeelruimte

Op de aangrenzende buitenspeelruimte kunnen de kinderen spelen op diverse speeltoestellen. Zo staan er een klauterbaan met glijbaan, een schommel, duikelstangen, een tafeltennistafel en speelhuisje. De ondergrond van dit deel van het buitenterrein is speelzand zodat overal gespeeld kan worden. Ook kunnen de kinderen op een trapveldje dat grenst aan de speeltuin spelen. Dit grasveld biedt voldoende ruimte voor een partijtje voetbal of andere veldsport. Beide terreinen zijn met een hekwerk en begroeiing afgezet. Er zijn twee doorgangen naar buiten en een naar het gebouw van de ’t Kasteeltje. Op het buitenterrein spelen ook kinderen uit de wijk en als de kinderen van ’t Kasteeltje buitenspelen is er altijd voldoende begeleiding aanwezig.

Beschrijving Omgeving locatie

De locatie Hoogstraat staat vlakbij twee belangrijke doorgaande wegen in Vught; de Laagstraat en Repelweg. Aan de achterzijde van het gebouw is de politie gehuisvest, aan de zijkant is een locatie van Vivent. Links en rechts van de ingang zijn een aantal parkeerplaatsen, de andere zijde van de straat is bebouwd met woonhuizen. Aan de kant van de speeltuin is eerst nog een strook gras voordat de straat begint. Locatie de Hoogstraat is gevestigd in een woonwijk, en kinderen uit deze wijk spelen dan ook regelmatig samen met de kinderen van de bso in de speeltuin. Door de bomen en begroeiing rondom het speelveld oogt de omgeving groen. Op loopafstand van de bso is een kinderboerderij die af en toe te voet bezocht wordt.

Informatie over deze locatie

Doordat de eindtijd van de basisscholen over de gemeente Vught verschillend zijn, komen kinderen steeds in groepen op de bso aan. Zo komen de kinderen van verschillende scholen en op verschillende tijden binnen. Op het moment dat kinderen binnen komen is er altijd vaste groepsleiding aanwezig, die de kinderen ontvangen, aanmelden en voor drinken zorgen. Als de kinderen aanwezig zijn gaan wij in basisgroepen fruit eten. Na het samen komen in de basisgroep kunnen de kinderen weer gaan spelen. Ze kunnen kiezen waar zij willen spelen. De bso heeft altijd 1 tot 3 (afhankelijk van het aantal kinderen) vaste begeleidsters die in de basisruimte aanwezig zijn. 

In totaal worden 2 tot 9 leidsters ingepland op maandag, dinsdag en donderdag. In speelruimtes die open gaan is ook steeds toezicht. Wij houden de leidster kind ratio aan, dus aanvulling van leiding of minder leiding is afhankelijk van het aantal werkelijk op te vangen kinderen. Op de bso is het regelmatig aan de orde dat kinderen de middag elders in gaan vullen, dit wordt altijd vooraf gemeld. Wij kunnen daar dan met de bezetting van leiding altijd rekening mee houden.

Kinderen zitten de hele dag al in kleine groepsruimtes op school met dezelfde kinderen in een klas, de keus is daarom gemaakt voor grotere ruimtes met hoeken, kinderen kunnen vrienden kiezen uit de hele groep waar zij graag mee willen spelen en wat zij willen gaan spelen. De mogelijkheden tot samenspelen en keus met wie je wil samen spelen zijn hierdoor veel groter, waardoor ook de ontwikkelingskansen van de kinderen vergroot worden. Doordat er verschillende leeftijden in de groep zijn kunnen broertjes en zusjes met elkaar spelen als zij dit willen, maar kunnen ze ook eigen vriendjes kiezen. Kinderen kunnen veel van elkaar leren doordat deze mogelijkheden geboden worden. Kinderen ervaren het als heel prettig dat zij de keus hebben. Natuurlijk is er altijd aandacht en ruimte voor de kinderen die zich even niet zo prettig voelen, onafhankelijk van hun leeftijd. Een van de leidsters maakt ruimte en tijd om de kinderen te ondersteunen die dat op dat moment nodig hebben zodat ze zich welkom en geborgen voelen. Verder wordt rond 16.30u rond gegaan met een snoepje of koekje.

Scholen & BSO